Login

Biserica ParohieiCu hramul  Adormirii Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii, biserica actuală a parohiei a fost construită în anul 2000 pentru a marca solemn un important obiectiv al istoriei Bacăului: Cimitirul Eroilor.

CIMITIRPuţin cunoscut de băcăuani, Cimitirul Eroilor „Lazaret” a fost organizat în timpul primului război mondial, pe lângă Spitalul de Contagioşi al Armatei a II-a, care se ocupa de victimele tifosului exantematic şi holerei. Numărul mare de decese a impus înhumarea a peste 2500 de militari şi civili în 50 de gropi comune. La 21 octombrie 1917, medicul Imbert din Misiunea Militară Franceză, în calitate de şef al spitalului, a construit o capelă din lemn care a fost dezafectată în anul 1970. Pe pardoseala de ciment a lăcaşului a fost înscris textul: „Am construit această capelă în amintirea sărmanilor mei colegi şi a tuturor eroilor martiri ai marelui război: ofiţeri, soldaţi, civili, care odihnesc în acest cimitir. Medicul şef al „Lazaretului” – octombrie 1917”.
Dezafectat şi uitat de regimul comunist, cimitirul va fi reabilitat prin eforturile deosebite ale filialei judeţene Bacău a  Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, care a iniţiat ridicarea unui monument de cinstire (sfinţit la 19 octombrie 1997) şi a organizat ceremonii religioase şi depuneri de coroane întru cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru îndeplinirea unor idealuri care ulterior au fost atât de uşor trecute de vederea…

 Așezământul social
Asezamant socialCum drumul spre Biserică trece printre oameni necăjiți, pe lângă activitățile liturgice, parohia noastră susține și activități social-filantropice prin Așezământul Social Filantropic Lazaret ce funcționeză în cadrul ei.
A fost sfințit și dat în folosire în iunie 2012, ralph lauren outlet el oferind de atunci printr-un personal specializat mai multe servicii: îngrijirea persoanelor cu autism, îngrijirea la domiciliu a persoanelor bolnave sau vârstnice, consiliere pentru persoanele dependente de alcool și alte droguri, medierea conflictelor, "școală după școală" pentru copiii cu o situație socială defavorizată, ateliere de terapie ocupațională, cursuri de dezvoltare a resurselor umane.

 

Biblioteca parohiei
Din martie 2014 funcționează în biserica noastră și o bibliotecă cu numele voievodului – cărturar, Sfântul Neagoe Basarab. Fondul de carte consta inițial în 1000 de titluri colectate prin contribuţia enoriaşilor.