Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Parohia Lazaret și Fundația “Episcop Melchisedec” – Filiala Bacău, au inaugurat în luna februarie a anului 2012 Centrul de zi pentru persoane cu autism “Sfinții Cosma și Damian” în cadrul Așezământului Social Fliantropic Lazaret.

În ultimii ani, tot mai multe familii observă la copiii lor o întârziere în dezvoltare și un comportament nepotrivit vârstei, iar după evaluarea medicului psihiatru primesc un diagnostic necrutător:  autism. Autismul este o boală caracterizată prin afectarea dezvoltării creierului. Autismul afectează grav abilitățile mentale, emoționale și comunicaționale ale unei persoane. Concret, copilul cu autism nu reușește să comunice cu cei din jur și nici nu găsește această comunicare utilă, nu poate achiziționa informații așa cum fac ceilalți copii.

Văzând nevoia și din dorința de a ajuta familiile copiilor autiști, Fundația “Episcop Melchisedec” – Filiala Bacău a deschis acest centru în care sunt oferite următoarele Servicii sociale diversificate:

  • Terapie comportamentală în sistem centru de zi pentru 10 copii;

Terapia ABA (Analiza comportamentală aplicată) este acea terapie care oferă un cadru ştiinţific în baza căruia putem explica/înţelege comportamentele umane, ce anume le declanşează, cum le putem creşte sau reduce frecvenţa şi intensitatea şi foloseşte metode analitice comportamentale pentru a schimba în mod semnificativ comportamente importante din punct de vedere social.

  • Terapie individuală în sistem ambulatoriu pentru 15 copii;
  • Terapie de stimulare senzorială în camera senzorială pentru toți beneficiarii centrului;
  • Hipoterapie (terapie cu cai);
  • Consiliere individuală pentru părinți;
  • Grupuri de suport pentru părinți sau aparținători.
  • Activităţi educative de grup şi socializare;

Centrul de zi pentru persoane cu autism are în componența sa:

  • o camera spaţioasă şi luminoasă pentru activităţile educative de grup;
  • două camere de terapie individuală prevăzute cu geam tip oglindă, prin intermediul căruia părinţii pot observa cum decurge ora de terapie;
  • o cameră de stimulare senzorială prevăzută cu materiale necesare stimulării simţurilor tactil, auditiv, vizual şi olfactiv.

Beneficiarii Centrului nostru sunt:

copii diagnosticaţi cu autism care au nevoie de recuperare în funcţie de capacităţile şi abilităţile fiecăruia. Se cunoaşte faptul că pentru copiii cu un astfel de diagnostic recuperarea are rezultate mai bune dacă este iniţiată cât mai devreme.

tineri şi adulţi cu autism care vor fi implicaţi în activităţi de terapie ocupaţională constând în confecţionarea  de obiecte diverse (mărţişoare, felicitări, suveniruri, etc);

părinţi, bunici şi fraţi ai persoanelor cu autism care au nevoie de consiliere individuală şi de grup.

Copiii înscrişi la centrul de zi pot participa la două categorii de servicii:

serviciu tip centru de zi: copilul este implicat în programe de terapie timp de 4 ore pe zi de luni până vineri;

serviciu tip ambulatoriu însemnând o oră de terapie individuală.

În cadrul centrului sunt angajați psihologi terapeuți cu specializare în terapia comportamentală ABA (specifică recuperării copilului cu autism) și cu experiență în lucrul cu copiii diagnosticați cu această afecțiune. O intervenție specializată și timpurie pentru recuperarea acestor copii stă la baza integrării lor școlare și sociale. De terapia comportamentală pe care o oferim în cadrul acestui centru depinde evoluția și dezvoltarea ulterioara a copilului autist.

Pentru părinți diagnosticarea copilului cu autism reprezintă o dramă. Viața se schimbă radical în momentul primirii diagnosticului. Părinții au nevoie de suport și consiliere pentru acceptarea situației și pentru depășirea unor momente dificile apărute de-a lungul evoluției copilului. De aceea, prin participarea la ședintele de consiliere sau la grupurile de suport, ei găsesc atât sprijin și informare cu privire la problemele cu care se confruntă, dar au și posibilitatea să întâlnească părinți aflați în aceeași situație.