Parohia Ortodoxă Lazaret -Bacău

 

Având hramul Adormirii Maicii Domnului, prima biserică a Parohiei Ortodoxe Lazaret, din municipiul Bacău, a fost construită în anul 2000, pentru a marca solemn un important obiectiv al istoriei Bacăului: Cimitirul Eroilor Lazaret.

Puţin cunoscut de băcăuani, Cimitirul Eroilor „Lazaret” a fost organizat în timpul Primului Război Mondial, pe lângă Spitalul de Contagioşi al Armatei a II-a, care se ocupa de victimele tifosului exantematic şi holerei. Numărul mare de decese a impus înhumarea a peste 2500 de militari şi civili în 50 de gropi comune.

În partea de nord-vest a orasului Bacău, în cartierul numit atunci „Câmpul Poștii”, pe timpul Primului Război Mondial, mai precis în toamna anului 1916, a fost construit din scânduri, țevi si tablă, un mare spital pentru contagioși, în care erau tratați militarii răniți sau imbolnăviți de tifos exantematic. Acest spital s-a numit la început „Spitalul Lazaret nr. 220”, iar după 1 ianuarie 1917 s-a numit „Spitalul de Contagioși al Armatei a II-a”. Până la sfârșitul războiului, în acest spital au fost îngrijiți peste 12.000 de oameni.

La 21 octombrie 1917, medicul Imbert, din Misiunea Militară Franceză, în calitate de şef al spitalului, a construit o capelă din lemn care a fost dezafectată în anul 1970. Pe pardoseala de ciment a lăcaşului a fost înscris textul: „Am construit această capelă în amintirea sărmanilor mei colegi şi a tuturor eroilor martiri ai marelui război: ofiţeri, soldaţi, civili, care odihnesc în acest cimitir. Medicul şef al „Lazaretului” – octombrie 1917”.

În cimitir se găseau  numeroase cruci de lemn, fără nici o inscripție și câteva cruci de piatră pe care erau scrise numele unor eroi: Căpitan Cristea Ioan – 35 ani, mort in septembrie 1917; Locotenent doctor Ioanițu Buia – mort la 5 mai 1917; Sergent militar Băluțescu Micu – mort pentru patrie la 9 mai 1917; Locotenent Cornu Dobreanu, mort pentru patrie la 28 martie 1917.

Pe un mic monument de piatră, erau săpate cuvintele: „Camarazii și colegii au pus această cruce în amintirea neuitaților: doctor maior Ispas Epureanu, locotenent doctor Traian Milariu, Zlătescu M. Ioan, medic Greceanu Florentin, sublocotenent Brașca Ilie, mort pentru patrie.

Au trecut zeci de ani de la această dramatică confruntare. Crucile au dispărut, cum de fapt au dispărut și urmele mormintelor. Capela a fost distrusă, luând foc în anul 1956. Nici nu se știe cu exactitate unde a fost amplasată.

Dezafectat şi uitat de regimul comunist, cimitirul va fi reabilitat prin eforturile deosebite ale filialei judeţene Bacău a  Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, care a iniţiat ridicarea unui monument de cinstire (sfinţit la 19 octombrie 1997) şi a organizat ceremonii religioase şi depuneri de coroane întru cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru îndeplinirea unor idealuri care ulterior au fost atât de uşor trecute de vederea.

În cele din urmă, prin intervenția IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a reușit ca în anul 2002, suprafața cimitirului să treacă din proprietatea Primăriei Municipiului Bacău în proprietatea  Episcopiei Romanului, care a hotărât să fie ridicat pe acest loc Complexul Parohial Lazaret.

Punctul de plecare al Complexului a cuprins pentru început constuirea unei capele necesare exercitării cultului, sub coordonarea Pr. Croitoru Alexandru. Locul a fost sfințit în ziua de 16 decembrie 2002 de către Înaltpreasfințitul Ioachim înconjurat de un sobor de preoți. Ulterior, în anul 2005 au fost finalizate lucrările de ridicare a capelei și a gardului împrejmuitor, precum și a unui aghiazmatar (2009).

Din anul 2011, lucrările de construcție și amenajare a curții interioare de la Lazaret au fost preluate de noul paroh, Pr. Iacobeanu Marius, alături de Pr. Ciuche Eugen-Ciprian, în calitate de slujitor.

Pentru început a fost intensificată activitatea liturgică prin săvârșirea zilnică a Sfintei Liturghii, dar și cea social-filantropică a parohiei, prin intermediul Așezământului Social Filantropic Lazaret, sfințit și inaugurat în iunie 2012, el oferind de atunci, printr-un personal specializat, mai multe servicii: centru de zi pentru persoane cu autism, îngrijire la domiciliu a persoanelor bolnave sau vârstnice, consiliere pentru persoanele dependente de alcool și alte droguri, medierea conflictelor, Centru de zi de tip „școală după școală” pentru copiii cu situație socială defavorizată, ateliere de terapie ocupațională, cursuri de dezvoltare a resurselor umane, cabinet stomatologic.

În perioada 2013-2014 au fost executate lucrări de amenajare a unui Altar de vară, situat în curtea bisericii, pentru săvârșirea slujbelor de Bobotează, Izvorul Tămăduirii, Sfintele Paști etc. Totodată a fost începută pictura interioară a pereților gardului curții cu numeroase scene biblice legate de vindecările săvârșite de Mântuitorul, dar și a unor scene legate de luptele din Primul Război mondial, dat fiind specificul cimitirului Lazaret.

Pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor Parohiei Ortodoxe Lazaret din Bacău, au fost aduse spre închinare sfintele moaște ale unor sfinți taumaturgi, care au fost donate bisericii parohiale împreună cu actele care atestă autenticitatea acestora. Astfel, au fost puse spre închinare următoarele Sfinte Moaște: 2013 – Sf. Efrem cel Nou și Sf. Luca al Crimeei, 2015 – Sf. Nectarie al Eghinei, 2017 – Sf. Ioan Rusul și Sf. Spiridon al Trimitundei. Pentru cinstirea acestor sfinți, pe lângă zilele anuale de prăznuire, a fost rânduită oficierea săptămânală a acatistelor lor (luni, miercuri, vineri și sâmbătă). De asemenea, au fost confecționate racle, iconostase și icoanele acestora prin diferite donații ale unor familii binecredincioase.

Din martie 2014 a fost inaugurată o bibliotecă parohială cu numele voievodului – cărturar, Sfântul Neagoe Basarab. Fondul de carte consta inițial în 1000 de titluri colectate prin contribuţia enoriaşilor.

În anul 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, și prin contribuția credincioșilor, au fost demarate lucrările de construire a unui nou locaș de cult, (proiectant arhitect Anghel Teodor și constructor d-l. Neagu Ioan, consilier parohial), având hramurile: Adormirea Maicii Domnului, Sf. Efrem cel Nou, Sf. Luca al Crimeei și Sf. Iosif de la Văratec. Piatra de temelie la cota zero a fost pusă în data de 2 august 2015, de către Arhim. Pimen Costea, Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delegat al IPS Ioachim, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Lucrările au continuat în anul 2017, prin ridicarea zidului de cărămidă, a celor două centuri de beton și a acoperișului bisericii, acoperirea cu tablă și montarea crucilor.

 

Lucrările la noul lăcaș de cult au fost finalizate în anul 2019.

 

Pr. paroh Marius IACOBEANU